Een gevoelige huid kan voor veel ongemak zorgen. Of het nu gaat om roodheid, irritatie of een branderig gevoel, het is belangrijk om te begrijpen wat een gevoelige huid precies betekent en hoe je deze het beste verzorgd. Heb jij last van een gevoelige huid? Lees dan snel verder.
Een gevoelige huid reageert snel en heftig op externe prikkels zoals temperatuurwisselingen, cosmetica of specifieke stoffen uit de omgeving. Deze overreactie uit zich vaak in roodheid, jeuk, droogheid, schilfering of een branderig gevoel. Terwijl iedereen tijdelijk last ervaart van een gevoelige huid, vormt het voor sommige mensen een structureel probleem. Externe en interne factoren, naast medische aandoeningen, beïnvloeden deze gevoeligheid. Weersomstandigheden zoals kou, wind en zon irriteren de huid, net als vervuiling en bepaalde cosmetische producten. Genetische aanleg, hormonale schommelingen en stress versterken de gevoeligheid, vooral bij een verzwakte huidbarrière. Medische aandoeningen zoals eczeem, rosacea en contactallergieën maken de huid extra kwetsbaar en vragen om gerichte verzorging.
De opperhuid is de bovenste laag van je huid en die vormt de huidbarrière. De opperhuid bestaat uit dode huidcellen en huidvetten. Het beschermt je huid van invloeden van buitenaf. Deze huidbarrière beschermt je ook tegen irriterende stoffen, bacteriën, allergieën en zorgt dat vocht in je huid niet zal verdampen.
Gezonde huidbarrière
Bij een gezonde huidbarrière is je huid sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je huid voelt zacht en soepel aan. Goede huidverzorging kan je huid nog sterker maken.
Verstoorde huidbarrière
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Een beschadigde huidbarrière verliest essentiële stoffen die de huidcellen intact houden: ceramiden, cholesterol en vetzuren zoals linolzuur. Dit leidt tot vochtverlies en een huid die kwetsbaar is voor schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
Een gevoelige huid kan het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. De huid kan pijnlijk aanvoelen, esthetische klachten geven zoals roodheid en vlekjes, en zelfs het gebruik van reguliere verzorgingsproducten bemoeilijken. Er zijn verschillende vormen van een gevoelige huid:
Droge, gevoelige huid: vaak schilferig en trekkerig.
Vette, gevoelige huid: gevoelig voor puistjes en mee-eters.
Reactieve huid: reageert sterk op cosmetica of externe factoren.
Chronisch gevoelige huid: vaak gerelateerd aan aandoeningen zoals rosacea of eczeem.
Veel mensen denken dat je met een gevoelige huid geen of nauwelijks behandelingen kan ondergaan bij een huidtherapeut. Niets is minder waar! Er zijn gelukkig veel behandelingen geschikt voor de gevoelige huid. Een huidtherapeut biedt professionele behandelingen die de conditie van de huid verbeteren. Hierdoor ervaar je minder klachten of verdwijnen de gevolgen van een gevoelige huid zelfs! De volgende behandelingen zijn geschikt voor een gevoelige huid:
LED-therapie: LED-therapie is een niet-invasieve behandeling die gebruikmaakt van verschillende lichtgolven om de huid te kalmeren, roodheid te verminderen en het herstelproces te ondersteunen. Deze therapie is ideaal voor mensen met een gevoelige huid die baat hebben bij een zachte, effectieve aanpak.
Peelings: voor de gevoelige huid zijn er mildere peelings die de huidbarrière respecteren. Deze behandelingen verwijderen dode huidcellen en stimuleren de celvernieuwing, waardoor de huid egaler, zachter en minder gevoelig wordt. Peelings voor een gevoelige huid zijn zorgvuldig samengesteld om irritatie te voorkomen en de huidbarrière te versterken.
Microneedling: een behandeling waarbij we fijne naaldjes gebruiken om de huid te stimuleren. Het bevordert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid sterker en veerkrachtiger wordt. Microneedling vermindert roodheid en verbetert de algemene conditie van de gevoelige huid, zonder de huid verder te belasten.
Huidanalyse en intake van 30min. Zonder kosten of verplichtingen.
Ja, stress kan een negatieve invloed hebben op je huid, omdat het ontstekingsreacties in hetlichaam kan veroorzaken en de huidbarrière kan verzwakken. Wanneer je in een stressvollesituatie zit, probeer dan extra lief voor je huid te zijn met milde behandelingen en goedeproducten.
Dit verschilt per behandeling en huidtype, maar vaak merk je na een paar sessies alverbetering. Bij het opstellen van een behandelplan adviseren we je hierover.
Make-up is niet per se slecht, maar gebruik producten die speciaal ontworpen zijn voor degevoelige huid, zoals minerale make-up of hypoallergene formules. Gebruik make-upproducten zonder parfum.
Reinig je gezicht maximaal twee keer per dag met een milde reiniger om de huidbarrière niet te beschadigen. Heb je een zeer gevoelige huid? Reinig je huid dan alleen in de avond met een milde cleanser.
Vermijd producten met parfum, alcohol, agressieve reinigingsmiddelen en sterke zuren. Kiesin plaats daarvan voor milde, kalmerende en hypoallergene producten.
Een gevoelige huid kan vaak niet volledig genezen worden, maar met de juiste verzorgingen behandelingen kunnen de symptomen aanzienlijk verminderen. Kies voor een BIGgeregistreerde huidtherapeut om een behandelplan op te stellen. We helpen je graag!
Als je huid vaak reageert op externe factoren zoals cosmetica, temperatuurwisselingen ofbepaalde stoffen met roodheid, jeuk of een branderig gevoel, heb je waarschijnlijk eengevoelige huid.