Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidklacht waarbij bepaalde delen van de huid donkerder worden dan de omliggende huid. Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie. Gelukkig zijn de meeste soorten goed te behandelen met medische behandelingen door een huidtherapeut. Je leest er alles over op deze pagina!
Hyperpigmentatie ontstaat wanneer je huid te veel melanine produceert. Dit is het pigment dat de huid kleur geeft. Zonneschade, hormonale veranderingen, huidontstekingen, en bepaalde medicatie zorgen voor overproductie van melanine. Je ziet dan donkere vlekken op het gezicht, handen of andere delen van het lichaam. Het zijn met name de delen die regelmatig aan de zon zijn blootgesteld. Veel mensen hebben daarom last van hyperpigmentatie in het gezicht.Een van de meest voorkomende oorzaken van hyperpigmentatie is blootstelling aan UV-straling van de zon. Andere triggers zijn ontstekingen door acne (post-inflammatoire hyperpigmentatie) of hormonale schommelingen zoals tijdens de zwangerschap (melasma). Ook wondjes of littekens, kan leiden tot donkere vlekjes.
Hyperpigmentatie is er in verschillende soorten. We zetten ze voor je op een rijtje:
Zonneschade (ouderdomsvlekken of lentigines): Dit zijn donkere vlekken die zich ontwikkelen na jarenlange blootstelling aan de zon, vooral op de gezichtshuid, handen, en armen.
Melasma: Dit is vaak het gevolg van hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van anticonceptie. Het komt vaak voor op het gezicht, met name op de wangen en het voorhoofd.
Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH): Dit type ontstaat na een ontsteking van de huid, bijvoorbeeld door acne, verwondingen, eczeem of insectenbeten. De huid produceert extra melanine tijdens het genezingsproces. Dit resulteert in donkere vlekken. Je leest hier alles over acne littekens.
Café-au-lait vlekken: Café-au-lait vlekken zijn lichtbruine, vlakke pigmentvlekken op de huid. Ze danken hun naam aan de kleur die lijkt op “koffie met melk.” Deze vlekken zijn meestal aanwezig vanaf de geboorte of ontstaan in de eerste jaren van het leven. Ze kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en komen vaak voor op romp, armen en benen.
Sproeten: Kleine, bruine vlekjes die gewoonlijk verschijnen bij mensen met een lichtere huidskleur, vooral na blootstelling aan de zon.
Lineaire of Segmentale hyperpigmentatie: Lineaire of segmentale hyperpigmentatie is een zeldzame vorm van hyperpigmentatie waarbij donkere pigmentvlekken in een lineair of segmentvormig patroon op de huid verschijnen. Deze lijnen of segmenten kunnen een gevolg zijn van een genetische of aangeboren aandoening. Pigmentcellen gedragen zich anders dan normaal in bepaalde delen van de huid.
Weet je niet zeker welke vorm van pigmentatie jij hebt? Boek dan een gratis intake. Samen bepalen we welke vorm van hyperpigmentatie je hebt en welke behandeling hier het beste bij past.
Is hyperpigmentatie te genezen? Het is een veelvoorkomende vraag in onze kliniek. Hyperpigmentatie gaat meestal niet vanzelf weg. Hoe lang hyperpigmentatie blijft, hangt af van de oorzaak, je huidtype en de mate waarin je het behandelt. Als je niets aan hyperpigmentatie doet, vervagen sommige vlekken na een paar maanden (bijvoorbeeld post-inflammatoire hyperpigmentatie). Sommige hyperpigmentatie vlekken blijven jarenlang zichtbaar (bijvoorbeeld zonneschade). Zonder behandeling kan hyperpigmentatie die door de zon of hormonen is veroorzaakt, erger worden. Er zijn verschillende behandelingsopties om hyperpigmentatie te verminderen of te verwijderen. De meest effectieve behandelingen zijn:
Chemische peelings: Easy TCA® pain controle behandelingen verwijderen de bovenste huidlagen, wat helpt om de pigmentvlekken te vervagen en nieuwe huidgroei te stimuleren.
Lasertherapie: Laserbehandelingen richten zich specifiek op donkere vlekken en breken overtollig pigment af, zonder de omliggende huid te beschadigen. Bij Harmony Skin & Laser Clinic gebruiken we een hoogwaardige medische laser (Clarity II™). Dit betekent dat je snel en met minder behandelingen (3 tot 5) van je huidproblemen (zoals hyperpigmentatie) af bent.
Microneedling (Dermapen4): Met de Dermapen4 prikken we met kleine naaldjes in de huid. Deze behandeling stimuleert de collageenproductie en helpt bij het verbeteren van de textuur en kleur van de huid.
Mesotherapie x LEDtherapie: Mesotherapie voor het gezicht is een innovatieve behandelmethode waarbij micro-injecties van vitaminen, enzymen, aminozuren, peptiden, antioxidanten en plantenextracten in de middelste laag van je huid (2mm) injecteren. Wanneer we hyperpigmentatie aanpakken, gebruiken we Skinboosters met ingrediënten zoals glutathion en vitamine C. We combineren de Skinboosters met LED therapie. Dit is een vorm van lichttherapie die pigmentvlekken aanpakt en zorgt voor een egale teint
Bij Harmony Skin Clinic geloven we in het combineren van behandelingen voor de beste resultaten. Zo combineren we bijvoorbeeld lasertherapie met een medi-facial. Of we combineren de Dermapen4 met LED therapie. Verder is de TCA Cross Techniek zeer geschikt voor hyperpigmentatie, hierbij combineren we de Dermapen4 met TCA zuur. Combinatietechnieken versterken elkaar, hierdoor ervaar je sneller en beter resultaat. Wanneer je een gratis intake boekt, stellen we samen een behandelplan op. Zo kom jij snel en veilig van je hyperpigmentatie af.
Neem direct contact op!
Er zijn veel merken met crèmes, serums en exfolianten die beweren hyperpigmentatie te verminderen. Maar wat werkt nu echt? Voor de verzorging van huid met hyperpigmentatie zijn er Tyrosinase-remmers nodig die helpen bij het verminderen de donkere vlekken. Tyrosinase-remmers zijn stoffen die de werking van het enzym tyrosinase blokkeren of remmen. Tyrosinase speelt een cruciale rol in de productie van melanine. Door tyrosinase te remmen, wordt de aanmaak van melanine verminderd, wat helpt bij het behandelen van hyperpigmentatie, zoals donkere vlekken, melasma en ouderdomsvlekken. Er zijn ongeveer 21 ingrediënten op de markt die pigmentatie remmen, waaronder de bekende vitamine C.
Vitamine C-serums: Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij het verhelderen van de huid en het verminderen van donkere vlekken door de productie van melanine te reguleren. Wel is het belangrijk dat je een stabiele vorm van vitamine C gebruikt in een luchtdichte verpakking.
Niacinamide: Dit is een vorm van vitamine B3 die helpt om pigmentvlekken te vervagen en ontstekingen te verminderen. Het werkt ook hydraterend en beschermt de huidbarrière.
Tranexaminezuur: Verbetert oppervlakkige verkleuringen van de huid, als gevolg van zonneschade of juist hormonale vorm van hyperpigmentatie. Effecten laten zich na 8-12 weken zien. Het remt de groei van melanocyten die de huid donker kleuren. Een nieuwkomer die van medische gebruik nu steeds meer in cosmetische ingrediënten te vinden is.
Retinoïden: Retinoïden, zoals retinol, bevorderen celvernieuwing en stimuleren de collageenproductie. Dit helpt bij het vervagen van oppervlakkige vlekken en het verbeteren van de huidtextuur. Retinoïden polijsten de huid, maar de huid kan hierdoor juist gevoeliger worden voor UV licht. We adviseren daarom begeleiding door een huidtherapeut bij het gebruik van retinoïden.
Glycolzuur: Glycolzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat de huid exfolieert en de celvernieuwing versnelt. Dit helpt om hyperpigmentatie te verminderen.
Zonnebrandcrème met hoge SPF: Het gebruik van een zonnebrandcrème is essentieel om verdere hyperpigmentatie te voorkomen en bestaande vlekken niet donkerder te laten worden. Kies een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF (30 of 50) en draag deze dagelijks.
Heb je een (zeer) gevoelige huid? Tyrosinase-remmers zijn voor de (zeer) gevoelige huid vaak te agressief. Wil je toch met thuisproducten jouw hyperpigmentatie onder controle krijgen? Gebruik dan de volgende ingrediënten:
Amandelzuur: Amandelzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) afgeleid van amandelen. Het staat bekend om zijn milde, exfoliërende werking.
Azelaïnezuur: Azelaïnezuur is een dicarbonzuur dat van nature voorkomt in granen zoals tarwe en gerst. Het is bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.Welke soort ingrediënt je het beste gebruikt, hangt af van jouw specifieke klachten. We geven je graag advies over het gebruik van de juiste ingrediënten.
Huidanalyse en intake van 30min. Zonder kosten of verplichtingen.
Bij veneuze insufficiëntie ontstaat hyperpigmentatie vaak door chronische veneuze druk in de benen. Dit leidt tot lekkage van bloedvaten en ophoping van hemosiderine (een pigment dat ontstaat uit ijzer in het bloed). Dit resulteert in bruine of donkere vlekken op de huid. De beste aanpak om dit te behandelen is het aanpakken van de onderliggende veneuze problemen, zoals het dragen van compressiekousen of het ondergaan van een medische behandeling voor de bloedvaten. Deze behandelingen voeren wij uit met de laser. Daarnaast helpen topische crèmes met hydrochinon of retinoïden bij het lichter maken van de huid.
Bij kinderen kan hyperpigmentatie vaak het gevolg zijn van huidtrauma (wondjes) of ontstekingen (puistjes). Het is belangrijk om de huid van kinderen voorzichtig te behandelen. Sommige producten (zoals retinoïden) en behandelingen (chemische peelins) zijn niet geschikt voor de kinderhuid. Het vermijden van blootstelling aan de zon door het gebruik van zonnebrandcrème en beschermende kleding is cruciaal om de hyperpigmentatie niet te verergeren. Het is belangrijk om met een BIG geregistreerd huidtherapeut in gesprek te gaan over milde behandelingen. Bij Harmony Laser & Skin Clinic helpen we je graag!
Hyperpigmentatie en vitiligo zijn niet hetzelfde. Het zijn juist twee tegenovergestelde huidproblemen. Hyperpigmentatie is het te veel aan pigment, terwijl vitiligo het verlies van pigment veroorzaakt. Bij vitiligo kunnen sommige delen van de huid juist donkerder lijken vanwege een vorm van post-inflammatoire hyperpigmentatie. Voor mensen met beide aandoeningen is het belangrijk om een huidtherapeut of dermatoloog te raadplegen voor een behandeling die beide problemen in balans brengt.
Bij Harmony Laser & Skin Clinic geloven we dat voeding een belangrijke rol speelt bij de huidgezondheid. Voeding kan hyperpigmentatie niet genezen. Wel zorgt bepaalde voeding ervoor dat je huid in goede conditie blijft. Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, kunnen helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen en ondersteunen de genezing van huidproblemen. Zink en omega-3 vetzuren kunnen ook bijdragen aan het herstel van de huid en het verminderen van ontstekingen.
Hyperpigmentatie bij de donkere huid. Hoe te verwijderen?
Bij een donkere huid komt hyperpigmentatie vaak voor omdat de huid van nature meer melanine produceert. Behandelingen moeten zorgvuldig worden gekozen om geen verdere pigmentproblemen te veroorzaken. Voor het verwijderen van hyperpigmentatie bij de donkere huid zijn de volgende methode effectief.